Μείνετε ενημερωμένοι για τον κορωνοϊό

Μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς λοίμωξης από το νέο κορονοϊό
3 Μαρτίου 2020
Τι μπορούμε να κάνουμε αν έχουμε κρούσμα COVID-19 στην οικογένεια;
28 Μαρτίου 2020

COVID – 19
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ

 

Μείνετε ενήμεροι για τον κορωνοϊό

Η INTERAMERICAN σας παρέχει υποστήριξη για να βοηθήσει την ενημέρωσή σας σχετικά με το COVID-19.

Η ασθένεια COVID-19 είναι μια μεταδοτική αναπνευστική νόσος που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας για να σας βοηθήσουμε να παραμείνετε υγιείς.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλες τις πληροφορίες που αφορούν τις ασφαλιστικές σας παροχές από την INTERAMERICAN.

Επιπλέον θα βρείτε παρεχόμενες πληροφορίες γενικού ενδιαφέροντος από την επίσημη σελίδα του ΕΟΔΥ. Οι πληροφορίες που επιλέχθηκαν είναι αυτές που ανταποκρίνονται καλύτερα στην παρούσα φάση του κύκλου του ιού στη χώρα μας.

 

ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΣΕ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

1. Με καλύπτει το συμβόλαιο υγείας μου για νοσηλεία σε περιπτώσεις πανδημίας;

Σε όλα τα συμβόλαια υγείας της INTERAMERICAN, και στα ατομικά και στα ομαδικά, καλύπτεται η νοσηλεία λόγω πανδημίας. Καλύπτεστε στα νοσοκομεία που θα βρείτε να αναγράφονται στους όρους του συμβολαίου σας.

Όμως μέχρι αυτή τη στιγμή, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του ΕΟΔΥ, νοσοκομεία αναφοράς για τους ασθενείς με κορωνοϊό, αποτελούν ΜΟΝΟ συγκεκριμένα, 15, δημόσια. Δείτε τα νοσοκομεία αναφοράς για ασθενείς με κορωνοϊό εδώ.

 

2. Πώς σας καλύπτει λοιπόν η ιδιωτική ασφάλιση υγείας αν νοσηλευτείτε σε δημόσιο νοσοκομείο;

Με βάση το νοσοκομειακό σας πρόγραμμα, αν προκύψουν έξοδα σε δημόσιο νοσοκομείο, καλύπτεσθε για τα έξοδα. Αν ωστόσο δεν υπάρξουν, που είναι και η πιο συνηθισμένη περίπτωση, λαμβάνετε επίδομα νοσηλείας, εφόσον το προβλέπει το συμβόλαιό σας.

Αν έχετε κάποιο πρόγραμμα που παρέχει μόνο επίδομα νοσηλείας και πάλι λαμβάνετε αυτό το επίδομα.

Αν είστε κάτοχος και των δυο προγραμμάτων, λαμβάνετε και τα δύο επιδόματα.

 

3. Πρέπει να έχω πάρει παραπεμπτικό από το 1010 για να πάρω τα επιδόματά μου σε περίπτωση νοσηλείας;

Όχι, δεν χρειάζεστε παραπεμπτικό.

 

4. Αν υποπτεύομαι ότι έχω κορωνοϊό καλώ το 1010; Η INTERAMERICAN κάνει υγειονομική μεταφορά;

Η υγειονομική μεταφορά για ασθενείς με κορωνοϊό, βάση οδηγιών του ΕΟΔΥ, πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ από τις ειδικά διαμορφωμένες μονάδες του ΕΚΑΒ. Αυτό ισχύει και για τις αεροδιακομιδές.

Στο 1010 όμως είμαστε στη διάθεσή σας. Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή για συμβουλές και οδηγίες για την υγεία σας. Παράλληλα η σελίδα μας , εδώ, ανανεώνεται συνεχώς με τα δεδομένα που αφορούν την ασφαλιστική σας κάλυψη και τη διαχείριση της υγείας σας.

 

5. Καλύπτομαι για να κάνω τη διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο;

Η διαδικασία για να υποβληθεί κανείς σε τεστ, βάση οδηγιών του ΕΟΔΥ, είναι να καλέσετε στο 1135 ή στο 210-5212504 και να αναφέρετε ταξιδιωτικό ιστορικό ή ιστορικό επαφών και τυχόν ανησυχητική συμπτωματολογία (ρινική καταρροή, ξηρός βήχας, πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, αρθραλγία, μυαλγία, κ.α.). Από τον ΕΟΔΥ λαμβάνετε τις σχετικές οδηγίες για παραπομπή σε κάποιο από τα 15 Νοσοκομεία αναφοράς. Σε περίπτωση που εκεί αξιολογηθείτε ως ύποπτο κρούσμα, το δείγμα αποστέλλεται σε ένα από τα εργαστήρια αναφοράς.

Με βάση τα παραπάνω, δεν θα παραπεμφθείτε σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο από τον ΕΟΔΥ.

 

6. Οι ιδιόκτητες υποδομές της INTERAMERICAN παρέχουν τη διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό;

Η Αθηναϊκή Mediclinic και τα Πολυϊατρεία Medifirst δεν εκτελούν τη διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό και παραπέμπουν στα Νοσοκομεία Αναφοράς, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

7. Αν τελικά νοσώ, τι πρέπει να κάνω στη συνέχεια; Πρέπει να νοσηλευτώ; Πού;

Αν διαπιστωθεί ότι τελικά νοσείτε, θα λάβετε συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Θα σας ενημερώσουν αν χρειάζεστε νοσηλεία ή κατ’ οίκον περιορισμό.

 

8. Μπορώ να νοσηλευτώ λόγω κορωνοϊού σε ιδιωτικό νοσοκομείο;

Προς το παρόν όχι, γιατί ο ΕΟΔΥ έχει ορίσει μόνο τα δημόσια νοσοκομεία, ως σημεία αναφοράς που πρέπει να πηγαίνουν οι ασθενείς.

 

10. Ενδείκνυται ή όχι να πραγματοποιώ προγραμματισμένες νοσηλείες για άσχετα θέματα υγείας από τον κορωνοϊού, αυτή την περίοδο;

Λόγω της αναμενόμενης αύξησης στη ζήτηση των υπηρεσιών των νοσοκομείων, το πρόγραμμα των χειρουργείων, μέχρι νεοτέρας, καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν. Επίσης, αναβάλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων, μέχρι νεοτέρας.

Ειδικά οι ιδιόκτητες μονάδες υγείας της INTERAMERICAN, Αθηναϊκή Mediclinic και Πολυϊατρεία Medifirst, για τη δική σας προστασία, εφαρμόζουμε ως προληπτικά μέτρα με άμεση ισχύ τα παρακάτω:

 • Αναστέλλονται τα check-up για 1 μήνα
 • Περιορίζονται τα τακτικά ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού
 • Δεν επιτρέπονται συνοδοί σε εξωτερικούς ασθενείς, παρά μόνο εάν κριθεί απαραίτητο από Νοσηλευτικό ή Ιατρικό προσωπικό

 

11. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω με τον ασφαλιστή μου;

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα Γραφεία Πωλήσεων της INTERAMERICAN από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, δεν θα δέχονται επισκέψεις κοινού. Μπορείτε πάντα να καλείτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί.

 

ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ

1. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν αποζημίωση από το ασφαλιστήριο ζωής, σε περίπτωση που ο συμβαλλόμενος «φύγει» από κορωνοϊό;

Ναι, οι δικαιούχοι αποζημιώνονται με βάση τους όρους των συμβολαίων τους.

 

2. Εάν προσβληθώ σε χώρα του εξωτερικού και νοσήσω με κορωνοϊό, καλύπτομαι από την ταξιδιωτική ασφάλιση;

Η ταξιδιωτική ασφάλιση δεν καλύπτει επιδημίες και πανδημίες.

 

3. Πώς μπορώ να δω τον ασφαλιστή μου;

Για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τα Γραφεία Πωλήσεων της INTERAMERICAN από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, δεν θα δέχονται επισκέψεις κοινού. Μπορείτε πάντα να καλείτε τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για οποιοδήποτε θέμα σας απασχολεί.

 

10 ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΑΣ

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τη σελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr/

 

1. Πώς μπορώ να προφυλάξω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους μου από το COVID19;

Γενικά προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς ιών του αναπνευστικού, περιλαμβανομένου του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2:

Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Η χρήση μάσκας δεν συστήνεται στον υγιή πληθυσμό. Η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους. Η μάσκα χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας

 

2. Πότε μια περίπτωση της νόσου θεωρείται περισσότερο μεταδοτική;

Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση. Δεν γνωρίζουμε το ποσοστό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ούτε τον ακριβή ρόλο που παίζουν στη μετάδοση του SARS-CoV-2, πιθανολογείται όμως πως είναι μικρότερο από αυτό των συμπτωματικών περιπτώσεων της νόσου.

 

3. Τι πρέπει να κάνετε αν υποπτεύεσθε ότι έχετε κορωνοϊό (COVID-19);

Κάθε ύποπτο κρούσμα θα πρέπει να υποβάλλεται ΑΜΕΣΑ σε εργαστηριακό έλεγχο για τον ιό SARS-CoV-2.

Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τηλ: 210.52.12.054 και όχι επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

 

4. Πότε πρέπει κάποιος να ελεγχθεί για COVID-19;

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν τα κατωτέρω: Πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

Κάποιος πρέπει να ελεγχθεί εάν έχει :

Οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

ΚΑΙ

Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

– Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

– Ή ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες από τον SARS-CoV-2 περιοχές με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα

 

5. Τι σημαίνει «έχω έρθει σε επαφή με τον ιό» και τι πρέπει να κάνω;

«Επαφή», ως προς τον COVID-19, είναι ένα άτομο που δεν παρουσιάζει συμπτώματα ενώ μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με περιστατικό νοσούντος ή και ασυμπτωματικού ατόμου από τον COVID-19. Ο κίνδυνος μόλυνσης εξαρτάται από τον βαθμό έκθεσης στον ιό και για να προσδιορισθεί χρειάζεται συγκεκριμένη διερεύνηση από το προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Αν έχετε στενή επαφή με κάποιον που υποψιάζεται πως έχει COVID-19, επικοινωνήστε με τον ΕΟΔΥ στο τηλ: 210.52.12.054 και μην πραγματοποιήσετε επίσκεψη σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς πρότερη ενημέρωση του ΕΟΔY.

 

6. Τι πρέπει να κάνω στο σπίτι, εάν έχω έρθει σε επαφή με άτομο που έχει κορωνοϊό;

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

– Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.

– Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).

– Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.

– Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.

– Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.

– Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.

– Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).

– Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

– Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.

– Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.

– Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

– Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

– Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

 

7. Ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατοπάθειες ή πνευμονοπάθειες) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

 

8. Τι μέτρα πρέπει να πάρω αν εντάσσομαι στις ευπαθείς ομάδες;

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

 • Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
 • Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
 • Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
 • Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
 • Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
 • Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
 • Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
 • Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

 

9. Ποιες είναι οι οδηγίες για τους ταξιδιώτες;

Αποκτήστε πρόσβαση στην συνεχώς ανανεούμενη, έγκυρη πληροφόρηση του ΕΟΔΥ

 

10. Υπάρχει εμβόλιο για το COVID-19;

Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο για το COVID-19, γι΄ αυτό έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου. Το παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στην παρασκευή εμβολίου.

 

Μείνετε ενημερωμένοι για τον κορωνοϊό
Κατεβάστε εδώ τον οδηγό