Οφθαλμολογικό Check Up: φροντίζουμε τα μάτια μας σαν “τα μάτια μας”!

Κορωνοϊός και επιστροφή στο σχολείο: συμβουλές για τους γονείς
17 Σεπτεμβρίου 2020
Η ασφάλεια υγείας δίπλα σας, στην εποχή της πανδημίας
28 Οκτωβρίου 2020

Γράφει η Μαρία Μελισουργάκη,  Οφθαλμίατρος, Συνεργάτης Πολυιατρείων Medifirst

 

Ανεξάρτητα από το πόσο καλά “νομίζουμε” ότι βλέπουμε πρέπει να φροντίζουμε τα μάτια μας… σαν “τα μάτια μας”!

Τι ακριβώς σημαίνει «οφθαλμολογικό check up”;

Με τον όρο οφθαλμολογικό Check Up εννοούμε τον προληπτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, που πραγματοποιείται χωρίς απαραίτητα να υπάρχουν συμπτώματα, προκειμένου πολύ απλά να αξιολογηθεί η υγεία των ματιών.

 

Γιατί είναι σημαντικό;

Τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν είναι πολλαπλά. Κατά κύριο λόγο συνεισφέρει στην προστασία της όρασής μας από δυνητικά σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, οι οποίες στα αρχικά στάδια είναι ασυμπτωματικές (όπως είναι το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, κ.α.). Ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα από την ανακούφιση ενοχλήσεων που οι ασθενείς συχνά δε συνειδητοποιούν ότι οφείλονται στα μάτια (πονοκέφαλος – κούραση μετά την εργασία στον υπολογιστή κ.α.). Αρκετά συχνά επίσης, η οφθαλμολογική εξέταση γίνεται η αφορμή για να διαγνωσθούν άλλες συστηματικές παθήσεις όπως διάφορα αγγειακά νοσήματα (αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, στένωση καρωτίδων, αγγειίτιδες και άλλα αυτό- άνοσα νοσήματα), νευρολογικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, ενδοκράνια υπέρταση, ακόμη και όγκοι), νοσήματα του θυρεοειδούς, συμβάλλοντας έτσι στην προάσπιση της γενικότερης υγείας.

 

Πόσο συχνά πρέπει να πραγματοποιείται;

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ο πρώτος προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πραγματοποιείται με τη γέννηση και ακολούθως στο 1ο, το 3ο και το 5ο έτος της ζωής μας εφόσον δεν έχουν διαγνωσθεί οφθαλμολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων συστήνεται ετήσιος ή ανά διετία οφθαλμολογικός έλεγχος κυρίως λόγω της αυξημένης επίπτωσης της μυωπίας. Κατά την ενήλικο ζωή τα διαστήματα των ελέγχων εξατομικεύονται και καθορίζονται από το θεράποντα οφθαλμίατρο ανάλογα με την ηλικία, το οφθαλμολογικό, κληρονομικό και ατομικό ιστορικό.

 

Τι εξετάσεις περιλαμβάνει συνήθως;

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος ξεκινάει με τον έλεγχο της οπτικής οξύτητας για το κάθε μάτι ξεχωριστά. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η διάθλαση με την οποία προσδιορίζονται τυχόν διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) οπότε και δίδεται η κατάλληλη οπτική διόρθωση. Αν αφορούν το ένα μόνο μάτι, και δεν διαγνωστούν μέχρι κάποια ηλικία μπορεί να οδηγήσουν στην αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

Στη συνέχεια ελέγχεται η οφθαλμοκινητικότητα, επισκοπούνται τα βλέφαρα για πιθανά μορφώματα ή άλλα ανατομικά ή λειτουργικά προβλήματα (βλεφαρόπτωση, εξόφθαλμος, εντρόπιο – εκτρόπιο κ.α.). Αναλόγως ελέγχεται και η χρωματική αντίληψη κυρίως στα παιδιά ή σε κάποιες παθήσεις στους ενήλικες. Ακολουθεί η εξέταση στη σχισμοειδή λυχνία όπου οφθαλμίατρος θα ελέγξει τα διάφορα ανατομικά στοιχεία του ματιού και μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη βλεφαρίτιδας, επιπεφυκίτιδας, καταρράκτη, σπίλων ή ακόμα και την προδιάθεση για διάφορες μορφές γλαυκώματος (στενής γωνίας, μελαγχρωστικό, ψευδοαποφωλιδωτικό).

 

Επίσης με τη βοήθεια ειδικών test μπορεί να γίνει η διάγνωση της ξηροφθαλμίας η οποία ταλαιπωρεί σήμερα μεγάλο αριθμό ασθενών. Η τονομέτρηση που γίνεται στη συνέχεια αφορά τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Η εξέταση αυτή είναι πολύτιμη για την πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Η υψηλή πίεση αποτελεί έναν ύπουλο εχθρό των ματιών γιατί ενώ συνήθως είναι ασυμπτωματική, προοδευτικά βλάπτει τις ίνες του οπτικού νεύρου.

Τέλος, ο έλεγχος ολοκληρώνεται με τη βυθοσκόπηση. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται το οπίσθιο τμήμα του ματιού (υαλοειδές, αμφιβληστροειδής, οπτικό νεύρο και αγγεία). Έτσι μπορεί να γίνει πρώιμη διάγνωση διαφόρων παθήσεων της ωχράς κηλίδας, του οπτικού νεύρου, εκφυλιστικών αλλοιώσεων αμφιβληστροειδούς, όγκων, καθώς επίσης της ενδεχόμενης τοξικότητας που προκαλούν στον αμφιβληστροειδή κάποιες χρόνιες φαρμακευτικές αγωγές (π.χ. ταμοξιφαίνη, χλωροκίνη κ.α.).

 

Περισσότερα για τη φροντίδα των ματιών σας, τώρα!

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης πλησιάζει και αποτελεί μία καλή ευκαιρία να φροντίσετε περισσότερο για τα μάτια σας!

Η Αθηναϊκή Κλινική και τα πολυιατεία Medifirst Αμαρουσίου και Αλίμου σας προσφέρουν οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30€. Ισχύει για κάθε ραντεβού που κλείνετε μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου 2020 και ανεξάρτητα από το αν είστε πελάτης της Interamerican ή όχι.

Ο οφθαλμολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
  • Έλεγχος Σχισμοειδής Λυχνίας
  • Έλεγχος Διάθλασης
  • Έλεγχος χρωματικής αντίληψης
  • Τονομέτρηση
  • Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
  • Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας

 

Πηγή: interamerican.gr