Οι αλλεργίες, όπως δεν έχετε ξαναδιαβάσει γι’ αυτές

Προστατεύστε το μωρό σας στον καύσωνα
8 Ιουλίου 2019
Για την υγεία του στήθους με σύμμαχο την επιστήμη
24 Οκτωβρίου 2019

Γράφει η Λεμονιά Π. Παπαδάκη, Παθολόγος Msc (Stress και Προαγωγή της Υγείας)

Ένας στους τρεις Έλληνες νεαρής ηλικίας πάσχει από αλλεργίες σε αερομεταφερόμενους παράγοντες όπως γύρη, μύκητες, ακάρεα οικιακής σκόνης ή το τρίχωμα ζώων. Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από άσθμα και η συχνότητα αυξήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες. Στην Ευρώπη, ο μισός πληθυσμός προβλέπεται μέχρι το 2025 να ταλαιπωρείται από κάποιου είδους χρόνια αλλεργία! Τι ισχύει στην πραγματικότητα για τις αλλεργίες; Σε αυτό το άρθρο θα διαβάσετε:

  • Τι ορίζουμε ως αλλεργία
  • Τι συμβαίνει στα παιδιά (προφυλάξτε τα με μια ζωή χωρίς τσιγάρο τουλάχιστον κατά τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους)
  • Το ρόλο του στρες, της κληρονομικότητας και του τρόπου ζωής μας (spoiler: τα παιδάκια που ζουν με κατοικίδια έχουν λιγότερες αλλεργίες και νόσους όταν μεγαλώνουν!)
  • Όσα πρέπει να ξέρετε για τις εποχιακές και τις τροφικές αλλεργίες
  • Πληροφορίες για το άσθμα και την αναφυλαξία (η τελευταία θέλει μεγάλη προσοχή)
  • Για τη θεραπεία των αλλεργιών (και πώς να μην την «μπερδέψουμε» με το κοινό κρυολόγημα)

 

«Ανακαλύφθηκε» στην Βιέννη! Τι είναι όμως η αλλεργία;

Η αλλεργία δεν αποτελεί η ίδια νόσο, αλλά έναν μηχανισμό που οδηγεί σε νοσηρές καταστάσεις. Ο όρος “Αλλεργία” πρωτοεμφανίστηκε στο Münchener Medizinische Wochenschrift στις 24 Ιουλίου 1906, σε μια πραγματεία του Clemens von Pirquet, ενός παιδιάτρου από τη Βιέννη ως “ειδικά τροποποιημένη αντιδραστικότητα του οργανισμού”.

Σήμερα ορίζουμε ως αλλεργία μια ανοσολογικά υπαγόμενη και ειδική σε αλλεργιογόνο υπερευαισθησία, που μπορεί να οδηγήσει σε ποικιλία διαφορετικών ασθενειών μέσω διαφόρων παθομηχανισμών. Έτσι θα πρέπει να ληφθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διάγνωση, αντιμετώπιση και πρόληψη αυτών. Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αλλεργιών και Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI), πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη ταλαιπωρούνται από κάποιου είδους χρόνια αλλεργία. Προβλέπεται μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός να αυξηθεί στον μισό πληθυσμό της Ευρώπης!

 

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου.

 

Φόρμα επικοινωνίας

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και ένας συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει μαζί σου

Τα προσωπικά σας στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόνο για να επικοινωνήσουμε μαζί σας ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημα σας. Σας ενημερώνουμε ότι τα προσωπικά δεδομένα σας δεν πρόκειται να μεταβιβαστούν σε τρίτη συνεργαζόμενη εταιρεία.
X
CONTACT US